25 Aralık 2010 Cumartesi

Aswan'da 2.Gun 25.12.2010 Cumartesi

31.Gün
Deniz ve Göksel feribot acentasındaki randevuları için otelden ayrıldılar.Biz de Berrin'le otelde çay-kahve içip,bütün görsel arşivimizi dosyalamaya çalışıyoruz.
13:00 gibi döndüler.Acenta onları(12 araç,6 motor) trafiğe göndermiş.Mısır'da oldukları süre içerisinde herhangi bir kazaya karışmadıklarına dair bir belge alıp,acentaya getirmişler.Acenta ancak bunu görünce bilet kesiyor.Bu kadar araç kullanıcısının hepsi ve biz de 2.sınıf yolcu bileti sahibiyiz.Güverte...
Day 31

Luxor-Aswan 24.12.2010 Cuma(Friday)

30.Gün
Luxor -Aswan arası yol en keyifli yollardan biriydi.Yolda köyün birinde kahve molası verdik.Domino oynayan çocuklardan taş çalmanın bütün inceliklerini öğrendik.
Aswan Luxor'a görsel olarak çok benziyor,fakat insanların ten rengi daha bi kararmaya başladı.Bu bölgenin yerli halkı Nubianlar.Sudan'ın kuzeyinde ve Mısır'ın güneyinde yaygın olarak yaşıyorlar.Tutankamun ve Ramses'in Nubian olduğunu söylüyorlar.
Nil kenarında bir cafede Mısır çaylarımızı(taze naneli) içerken Aswan'da Wadi Halfa'ya yapacağımız feribot yolculuğumuzu konuşuyoruz.Feribot acentasıyla randevumuz yarın 9:30'da. Yaptığımız telefon konuşmasına göre bize şiddetle tavsiye edilen; 1.Sınıfta yolcu bileti bulamadık.Bu şu demek;güvertede bulduğumuz yerde uyuyacağız.
Bizim gibi bu yolculuğu araçla yapmak isteyenler için kısa bilgi;Firmanın adı Nile Valley Transportation Co.Ltd.Telefon numarası:0020 183 160 926 Mr.El Salah Takourny.Bileti sadece Aswan'dan alabilirsiniz.Feribot sadece Pazartesi günleri.Cumartesi günü evrak işlemleri yapılıyor.Pazartesi sabahtan evrak işlemleri yapılıyor.Öğleden sonra yükleme ve yolculuk.Yolcular feribotla,araçlar başka bir tekneyle yola çıkıyor.Siz Wadi Halfa'ya vardıktan 1 gün sonra araçlarınıza kavuşuyorsunuz.VE BU SİZİN SEÇECEĞİNİZ TEK FİRMA VE ALTERNATİFİ YOK!...SUDAN'A KARADAN GEÇİŞ YOK...

Bugünün km si:217km
Toplam km:5353km


Day 30

23 Aralık 2010 Perşembe

Luxor'da 2.Gun 23.12.2010 Perşembe(Thursday)

Krallarin Vadisine yurumus Simurglar.
Sormuslar;
Gectiniz mi Ank in aectigi kapidan sonsuz yasaminiza,yoksa adiniz mi kaldi yalnizca olumsuzluk tutkunuzla anilan?.(Saki )
29.Gun
Al-Uksor (mucevher) Araplar'in Luksor a taktigi isim.Kesinlikle hakediyor.Sabah once Luksor Tapinagi na gittik.Heykellerin ve sutunlarin boyu devasa.Yaklasik 5000 yasinda.Iskender de buraya ugramis,Hristiyanlar da,Araplar da...Ve hepsi bir imza birakmis yasli Luksor Tapinagi'nda.
Saat 13:00 de yine Muhammed'in teknesindeydik.Bu sefer nehrin karsisina gecmek icin.Bize otomobil ayarladi.Krallar Vadisi,Kraliceler Vadisi,Hatshepsut Tapinagi'ni ziyaret edicez.
Krallar Vadisi'nden basladik.Vadide 63 tane kralin mezari var.13 u ziyarete acik.Giris biletinizle sadece 3une girebiliyorsunuz.Buna Tutankamun'un ve Ramses II'nin ki dahil degil.Onlar giriste eger isterseniz extra aliniyor.Rahatlikla 2 saat gecirebilirsiniz.Fotograf makinesi ve video kamera vadiye alinmiyor.Mezarlar klostrofobisi olanlar icin uygun degil.Eh ne de olsa adi uzerinde ''mezar''.
Aralik ayindayiz ve biz vadiyi ziyaret ederken ciddi sicakti.Yaz aylarini dusunemiyorum.Sapka sart.
Burdan cikinca Hatshepstuh Tapinagi'na gittik.Yine devasa bir bina.Cok gosterisli heykeller,etkilenmemek mumkun degil.
Bu bolgede 90 larin sonunda turistlere yonelik katliam gerceklestirildiginden ortalikta bir suru makinali tufekli polis var.
Yorulunca Kraliceler Vadisi'ni pas gectik.Bir dahaki gelisimize insallah.



22 Aralık 2010 Çarşamba

Hurghada-Luxor 22.12.2010 Çarşamba(Wednesday)


28.Gün
Sabah erken saatlerde Hurghada'dan ayrildik.''Guvenlik nedeniyle sehir cikisinda polis tarafindan konvoy olusturulup oyle gidilebilir ''dediler.Ama bizi kimse durdurmadi.
Turist otobuslerinin mola verdigi bir restorantta biz de mola verdik.Ve Zephiria Kolonyalari'nin yeni yuzuyle orda tanistik.
Cok uzunca bir sure colde gittikten sonra ortalik yesermeye baslayinca Nil'e yaklastigimizi anladik.Su hayattir.
Otelimizin rezervasyonu Marit'in arkadasi Mahmut tarafindan yapildigi icin otel aramakla vakit kaybetmedik.
Saat 16:00 gibi bizi nehir kenarinda yururken tavlayan Muhammed'in teknesindeydik.1 saat tekne gezisintisi yaptik.Yaklasik 15 liraya.Yaninda da demleme cay.Hemen bize ertesi gune de tur pazarladi.Cocukta karizma var ne diyelim.

Bugünün km si:293km
Toplam km:5139km

Zafarana-Al Gouna-Hurghada 21.12.2010 Salı(Tuesday)

27.Gün
Dün akşam kaldığımız otelin sahibiyle bol bol sohbet ettik.O bize gençliğindeki Afrika yolculuğu maceralarını anlattı ve bize Hurghada'ya varmadan 20km evvelki Al Gouna'ya uğramamızı tavsiye etti.Biz de öyle yaptık.
Al Gouna Deniz tarafından hiç beğenilmedi.''Burası beyaz adam için yapılmış''deyipdurdu.Teoman abinin lafları.Aslında biraz haklı.Yeni yapılmış;sokaklar,binalar,yapay göller.
Günlerdir gördüğümüzün aksine her yer tertemiz.Ben çok beğendim.İstenince temiz olunuyormuş...
Deniz Hurghada'yı çok merak ediyordu.Al Gouna'da bir öğle yemeği yiyip yola çıktık.
Taratatammmm....Hurghada bitmiş okeye dönüyor.Ama oyunu Sharm El-Sheik kazanmış.Yıllar önce Hurghada'ya iyi bir el gelmiş(dalgıçların cenneti) ama o iyi değerlendirememiş.Her yer yine pis,saçma bir trafik ve gürültü.İnanın Gümbet daha güzel kalıyor.Yarın burdan kaçıyoruz.
Hurghada out,Sharm El-Sheik in!...

Bugünün km si:287km
Toplam km:4846km

Kahire(Cairo)-Zafarana 20.12.2010 Pazartesi(Monday)

26.Gün
Bu sabah 6:30'da Tolga'ları Sharm'a uğurladık.Afrika Yolları Taştan ekibi resmen dağıldı.25 gün 24 saat birarada olunca hepimize tuhaf geldi ayrılmak.
Deniz'le Göksel saat:10:00'da Sudan Konsolosluğundaki randevularına gittiler.Döndüklerinde ellerinde Sudan vizelerimiz vardı.
400 küsür km uzaklıktaki Hurghada'ya bugün
varamayacağımızı biliyorduk.Kızıldeniz kıyılarında bir yerde otel bulur yatarız diye plan yaptık.Haydaaaa....Deniz'in motorunun arka lastiği patlak.deniz yedek lastiği alıp tamirciye gitti.1 saatte ancak dönebildi.Şehirden çıkmak için çok geç kaldık.
Kahire trafiğinde hep yanlış yollara girdik.Hatta birara gecekondu mahallesi tadında bir yerden geçerken kendimizi semt pazarının ortasında bulduk.Kahire trafiği tam bir ömür törpüsü.Sağdan en yavaşlar soldan en hızlılar gider diye bir kavram yok.Üç şeritli bir yolda en solda bir araba durup yolcu indirebiliyor.Ya da en sol şeritte bir eşek arabası(sürücüsü en fazla on yaşında) gidebiliyor.Şehirden çıktığımızda nerdeyse 50km dolanmışız.
Kızıldeniz kıyısındaki oteller gecelik 14o Dolar ile 200 Dolar arasında fiyat çekiyorlardı.Biz hava karardıktan sonra da denemeye devam ettik.Ve sonunda bir benzinci otelinde bir oda bulabildik.Sağolsunlar extradan 2 yatak attılar.Bu akşam dördümüz aynı odadayız.

Bugünün km si:228 km
Toplam km:4559 km

19 Aralık 2010 Pazar

Kahire(Cairo) 19.12.2010 Pazar(Sunday)

25.Gün
Dün enteresan bir gelişme oldu.Türkiye'de sorduğumuz her vizeci,baktığımız her internet sitesi bize Sudan'a vize istemediği bilgisini veriyordu.Sudan'a vize varmış.Sabah erkenden kalkıp Sudan Konsolosluğu'na gittik.Türk Konsolosluğu'ndan resmi bir yazı istediler ve 1-2 evrak,bi de araya adam başı 100 er dolar sıkışmış.Yarına vize hazır.Süper...Şansımıza 18 milyonluk Kahire'de çoğu kosolosluk aynı bölgede yürüyerek her işimizi hallettik.
Buarada Aswan'dan(Mısır) Wadi Halfa'ya(Sudan) geçmek için feribot bileti almamız gerekiyor.Kahire'deki acenta bilet veremiyor.Aswan'a gidip (900km) ordan alacakmışız.Rezervasyon yapmıyorlar.Efenim?...Ya onca yoldan sonra geldiğimizde feribotta yer yoksa?İşine gelirse...Allem ettik kullem ettik,en sonunda ancak e-maille konfirme edebileceklerini söylediler.Ok.Saat 18:00 oldu.Hala konfirme edilecek.Göksel ve Deniz burnundan soluyorlar.Sanki adamlardan kız istiyoruz.
Yarın Afrika Yolları Taştan ekibi için ayrılık vakti.Marit Estonya'ya uçuyor,Tolga,Ece ve Erol Türkiye'ye dönüyor,Deniz,ben,Berrin ve Göksel'de Sudan'a doğru yola çıkıyoruz.Hadi hayırlısı...
Birazdan Nil Nehri kıyısında kahve içip keyif yapıcaz.

Day 25
We are trying to go Sudan.We knew that there is no visa for Sudan.There is actually.Sweet....We will get it tomorrow.Than we will be in Sudan by ferry from Aswan(Egypt) to Wadi Halfa(Sudan)
Today is the last day for some of us.Marit is flying back to Estonia,Erol,Tolga and Ece is turning back to Turkey,Deniz,me,Berrin and Göksel is going on to Sudan.

18 Aralık 2010 Cumartesi

Kahire(Cairo) 18.12.2010 Cumartesi(Saturday)

24.Gün
Bugün biz turist olduk.Kendimize bir rehber ve minibüs ayarladık.Piramitleri(Giza bölgesini),Kahire Müzesini ve Kahire Çarşısı'nı gezicez.
Giza bölgesinde 3 büyük piramit var;bunların ilki ve en büyüğü Keops ki kendisi dünyanın 7 harikasından bir tanesi.Kefren,tepesinde biraz kaplama malzemesi kalan, bulunduğu tepeden dolayı en büyükmüş gibi görünen.Mikerinos ise bu ikilinin arkasında en küçük olan.Sfenks de aynı bölgede.Aman giriş biletinizi atmayın,orada lazım oluyor.

Piramitlerden sonra Kahire Müzesi'ne gidiyoruz.Rehberimize teşekkür edip bize müzede yalnız bırakmasını istedik.Nedeni;Kızcağız bizi piramitlerde birinden diğerine koşturtuyordu.Bize nefes aldırmıyordu.Bizse çocuklar gibi yaramazdık.Yanımıza gelen satıcılara,develerine ya da atına bindirmek isteyen insanlara sertçe bir şeyler söyleyip bize de: ''Sakın bunlarla konuşmayın.Bir şey isterseniz mutlaka bana söyleyin.'' deyipduruyordu.Bir de papirüs fabrikası ve parfüm dükkanına götürmeye kalkınca biz de bundan sonra onsuz devam etmek istediğimizi kibarca söyledik.Ah şu rehberler...
Kahire Müzesi dünyanın en önemli müzelerinden bir tanesi.Pisliğine ve düzensizliğine çok üzüldük.Tutankamun Bölümü şiddetle tavsiye edilir.Hele o altın maske.
Öğle yemeğinde Marit bizi çok güzel bir restoranta götürdü.İsmi Felfela.Müzeye yakın bir yerlerde.
Günün en eğlenceli dakikaları ise Tolga sayesinde gerçekleşti.Kahire Kulesi'ne çıktık.Kulenin yüksekliği 187m.Lotus(nilüfer) çiçeğinden esinlenerek yapılmış.En büyük piramitten bile 43m yüksek.Haliyle Tolga'nın yükseklik korkusu....
Akşam yemeğinde Güvercin yemeye gittik.Önce güvercin çorbası;bomba değil.Sonra da ben ızgarasını Deniz de dolmasını yedi.İkinci ızgarayı yedim..Yummy...